norrafridensborg.blogg.se

Anna Björkmans liv och leverne

JUL!

Kategori: Allmänt

Tänk att det trots allt blev jul i år igen. Så sent som förra helgen var jag helt övertygad om  att det var en vecka till kvar innan jul. Ups! Jag har verkligen inte alls julpysslat som det var tänkt med barnen i år, men det har helt enkelt varken funnits tid eller ork till det. Men lite knäck har vi kokat och så köpte jag en pepparkaksdeg som de fick baka ut med julmusik på radion. Ja ja... det blev inte bättre än så i år.
 
Nu när barnen är lite äldre så tycker jag att det är viktigt att de får lite traditioner. Vi brukar alltid åka till min familj i Eskilstuna den 23:e och tillbaka till Askersund och Henriks familj den 24:e. Så gör vi alltid och det känns bra att ha den traditionen bestämd så man inte behöver fundera och ändra och krångla. Men jag känner att jag vill ha en tradition som är bara till vår familj. Så den 22 på kvällen har vi sett till att det är julpyntat och fint (inta alltid städat dock, men med lite nedsläckt och levande ljus funkar det) och så äter vi skinksmörgås och dricker julmust. Mysigt!
 
 
Barnen fick pynta. det blir lite märkligt, men vem är jag att döma? De tycker det är fint så då är det helt okej för mig!
Lägg märke till att även traktorer ingår i julpyntet.
Även granen blir lite orginell. Allt som är fint hamnar i granen, så även Klaras prisrosetter. Och allt på samma ställe. Men jag tycker att det får pynta som de vill!
 
 
Vi kommer att behöva uppdatera vårt julpynt efter den här  julen, för Oskar måste provkasta allt. Det är förvånansvärt lite julpynt som håller för att kastas ner för trappen. Hittills har han bara vält granen en gång, men den usla satistiken kommer han säkert bättra på!
 
 
På morgonen den 23 gav vi oss i väg till Eskilstuna. Ja morgonen är väl en sanning med viss modifikation för vi kom inte iväg förrän klockan var 11. Det var bara 1 1/2 timme senare än planerat. Det är nog ett rekord på att komma nära utsatt tid i alla fall! Undrar om det någonsin mer kommer att bli möjligt att passa en tid?
Framme i Eskilstuna så lekte barnen med sina kusiner, vi åt mat och sen kom tomten! Vi har äntligen avskaffat julklapparna till de vuxna, men barnen fick varsitt berg av jättefina saker!
 
Dagen efter, på självaste julaftonen, bar det av till Askersund igen. Även om man inte trodde det var möjligt, inmundigades ytterligare ett julbord. Alltså allvarligt! Det kan ju inte vara bra för den mänskliga kroppen att fira jul på detta vis! Först stressar man, jobbar som en galning för att hinna undan innan jul, sover för lite och lever om. Sen sitter man på rumpan i ett par dygn och proppar in all möjlig mat i en salig blandning, läsk, märkligt godis och toppar det med nötter och annat dravvel. Det kan omöjligt vara hälsosamt! Just nu känns det som någon form av detox vore lämpligt. Men då är det bra att ha djur. Då måste man ut en sväng då och då. Vi delade ut julklapparna i Askersund (även här ett berg med jättefina presenter till barnen) och sedan tog jag en sväng till stallet. Ni som inte har häst kanske tycker att det verkar jobbigt att åka till stallet på självaste julafton eller kanske till och med tycker synd om en stackare som mig som måste det. Sluta tycka synd om mig! Det finns få saker som kan få mig i sådant jul-mood som att åka till stallet i skymningen. Lugnt och stilla, snosa Zorentomule, ta en promenad i fullmånens sken. Gå och titta in genom fönstren i de julpyntade husen där Kalle just avslutats och julklappsutdelningarna var på gång. Det var så himla mysigt! Dessutom är något av det mest rogivande och mysiga ljuden jag vet när en häst står och mumsar på sitt kvällshö. Så en jul som denna, när det är 10 plusgrader och vårvindar så gav den turen till stallet en julstämning som inget annat kunde ge!
 
 
 
 En mysmule bättre än de flesta!
 
När barnen började bli trötta packade vi in oss i bilen och åkte hem till Norra Fridens Borg. Det är en så underbar känsla när man svänger upp på uppfarten och ser vårt fina hus. De är verkligen hemma! Och jag är verkligen en hemmagris av rang!
 
 Norra Fridens Borg!
 
Juldagen spenderades som sig bör inomhus eftersom det blåste halv storm ute! Jag eldade som en galning eftersom huset var duktigt utkylt. Barnen gick i pyjamas hela dagen och lekte med alla sina nya saker. Precis som en juldag ska vara!
 
 Juldagsmys!
 
 
Därför var det extra skönt att börja annandagen med ett yogapass (vilket som vanligt innebär ett inferno eftersom att ta fram yogamattan är som att trycka på busturbon på barnen). Därefter gjorde vi ett röj i vardagsrummet som varit lekrum och sen tog vi en tur med Amorina. Våran underbara lilla shettis fick bjällror och tomteluva så körde vi runt hamnen. Behöver jag säga att folk vi träffade på vägen höll på att dö sötdöden? Jag kanske inte bidrog till det, men det tomteluvsklädda barnen och ponnyn är väldigt gulliga. Lite småfrusna och hungriga så slängde vi i oss ett berg av pannkakor med hallonsylt. Eller i alla fall barnen eftersom jag återigen ska börja mitt nya liv. Det har gått bra i flera timmar nu. Men dagen är inte slut än och det står en påse ostbågar i skåpet. Den som uppfann ostbågarna skulle få nobelpriset i gastronomi! Sen skulle den jäveln bli arkebuserad!