norrafridensborg.blogg.se

Anna Björkmans liv och leverne

EXSUS PANDORA, EN LITEN SOCKERTOPP

Kategori: Allmänt

 
Idag var det dags för Pandoras hittills störtsa uppgift i livet. Kvalitets.
 
Jag brukar sätta upp årgångsvisningar som milstolpar när jag utbildar unghästar, men det betyder inte alls att jag per automatik visar dem. jag tycker att det ibland är betydligt klokare och mer produktivt att INTE visa en häst som inte känns färdig eller ifas, än att visa den.
 
Men när propositionen till SWB Örebros arrangemang kom ut så kändes det direkt som att det här kommer vara möjligt. Så länge hon stod hos Hedvig Dieker på Öna så red Hedvig och Ellen henne ett par dagar i veckan så hon skulle få en bra grund, både fysiskt och psykiskt. Jag har varit och löshoppat på de träningar SWB Örebro annornat, vilket varit jättebra,efterom det är så jädrans jobbigt och tidsödande att släpa fram allt så det blir lätt att man, i allal fall jag, inte gör det. Här var det bara att anmäla, betala och komma dit med sin ponny! Toppen!
 
Till råga på allt så fick jag Linn Hörnvall att visa henne! Det är ett sådant privilegium att ha en sån skicklig ryttare och unghästutbildare på så nära håll som dessutom är tre äpplen hög! Perfekt ponnystorlek! Att hon dessutom väljer att rida min ponny! Jag är så glad och tacksam för det! Jag tycker att det är bra när vuxna kan grundutbilda ponnyer. Det är bra för ponnyerna, för barnen som sedan ska rida dem och för sporten. Alla tjänar på bra utbildning!
 
 
 
Pandora var först ut i morse. Vi började med ID-kontroll och mätning. Hon mättes till 146 cm vilket är näst intill perfekt storlek på en 4 åring. Därefter var det dags för lösgalopp, löshoppning och extriörbedömning. Hon gick in där i manegen som att hon aldrig gjort annat! Taggad, men avspänd, fokuserad och koncentrerad. Precis så man vill att en tävlingshäst ska uppföra sig i en sån situation.
Hon erhöll 8 på typ, 8 på huvud, hals och bål, 8 på benen, 7,5 för skritten, 7 för traven och 7,5 på galoppen. På löshoppningen fick hon betyget 9 på teknink och förmåga och 9 på temprament. Jag är så nöjd med poängen och med Pandoras prestation! Hon gjorde allt man kan önska sig!
 
 
 
 
 
 
 
 
Därefter var det dags för ridprov. Då bedöms gångarterna under ryttare. Regnet strilade och vi väntade en stund i hopp om att det skulle lugna sig eller upphöra. Det gjorde det inte. Men ingen av oss är gjorda av socker och inte hästen heller, och skulle med största sannorlihet därför inte smälta av vätan, så vi sadlade på och Linn satt upp. Även ridprovet gjorde Pandora fint. Hon taggade till lite i skritten, men visade ändå sina gångarter på ett föredömligt sätt. Hon fick 7 på skritten, 7 på traven, 8 på galoppen och 8 på ridbarheten. Linn red och visade henne så himla bra! Pandora visade dessutom att det här med tävling, det är hennes grej! Hon gillade det verkligen fastän regnet envist forsade ner.
 
 
 
 
Vi var alla supernöjda med dagen och med Pandoras prestation och inte minst uppförande. Det bådar verkligen gottt för framtiden. Ja, framtiden? Hur är det tänkt?
 
Nu får Pandora en välförtjänt vila på ett par veckor. Sen är hennes uppgift i sommar att rida ut och bli ordentilgt inhoppad. Även om det är frestande att tuffa på med en så här begåvad ponny så gör vi inte det. Hon ska bli stark, bli van vid olika miljöer och företeelser som robotgräsklippare, trafik, kossor och annat som man behöver lära sig för att få ett bra hästliv. Hon ska få  en bra grundfysik genom att ridas i skog och mark, varierat underlag och kuperad terräng, så att hon får goda förutsättningar för att tåla framtida belsatningar. Dessutom ska hon öva sig att ha Klara på ryggen. Det är lätt för de två gillar verkligen varandra! Nästa stora mål och milstolpe är femårschampionatet i hoppning nästa år. Vi får se om vi lyckas pricka det målet!
 
 
 
När vi kom hem med Pandora så släppte vi alla hästarna på gräset. Så härligt att se dem! Efter en liten stund kom grannen uppkörande på stallplanen och informerade om att mina hästar var ute på vägen och sprang. Hoppsan! Jag hade visst glömt stänga den bortre grinden som jag tog in Pandora genom i morse för att hon nte skulle bli så lerig om hovarna. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt tyst för mig själv under morgontimmarna att "jag får inte glömma stänga grinden". Men det hjälpte uppenbarligen inte. Så i hällande regn fick Henrik och jag ge oss ut och jaga hästar. Zorento och Breez var för sugna på gräs för att ge sig av på utflykt, men Cayman och Pandora tyckte att det var ett lysade sätt att fira ett hoppdiplom! Herrejösses vad de drog runt i ösregnet! Efter en stund fick vi dock tag på dem och fick likt två dränkta katter äntligen komma in och ta en välförtjänt kopp kaffe.
 
Typisk bra förmiddag!
 
Jag vill passa på att tacka Pernilla Wallenius Ödlund, stuteri Exsus för att vi fick köpa Pandora. Vilken pärla! Sund hästhållning och bra hanterade föl. Precis vad man önskar! Jag känner mig ödmjuk inför personer som föder upp hästar på ett sånt sätt så att vi som inte kan/törs/vill föda upp dem har hästar att rida på.
Jag vill tacka Hedvig Dieker som haft Pandora på vinterförvaring och tagit hand om henne på ett föredömligt sätt! Hedvig och Ellen Magnusson har hjälpts åt att rida och träna henne i vinter. Och som de gjort det! Riktigt duktiga tjejer, både vad gäller hantering och hästhållning men också ridmässigt. Tusen tack!!
Och naturligtvis tack till Linn! Shit vad du är duktig och vad jag är tacksam att du tagit min ponny under dina vingar. Vilken ynnest! Tänk att jag till och med fick godlänt på knopparna idag, även om det var knappt. Knasiga människa! Men jag gillar dig trots att du är knasig.